Η ιδέα για τους Ενωμένους Ευρωπαίους γεννήθηκε όταν άνθρωποι από διαφορετικά σημεία εκκίνησης συναντήθηκαν με σκοπό να αναλάβουν μια δημόσια συζήτηση: επιχειρηματίες, νοσοκόμοι/ες, γιατροί, επιστήμονες, δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές, φοιτητές, από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ομάδα μας συντονίζεται από τον Tom Meert. Τα μέλη μας προέρχονται από χώρες ολόκληρης της Ευρώπης.

Το κύριο αίτημά μας είναι η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης να γίνεται με δημοκρατικό και ισορροπημένο τρόπο.

Δεν είναι σωστό να χαρακτηριστούν οι Ενωμένοι Ευρωπαίοι ως μια ομάδα κορόνο-σκεπτικιστών. Δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν ασθένειες. Τα επιχειρήματά μας θα ήταν τα ίδια στην περίπτωση φυσικής καταστροφής ή οποιασδήποτε άλλης κρίσης: οι πολιτικές μιας χώρας πρέπει να είναι μελετημένες και να βασίζονται στις αρχές του δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Τι ζητάμε;

Σεβασμό του Συντάγματος

Πολλά μέτρα, νόμοι και διατάγματα που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη χρονιά αντιβαίνουν στο σύνταγμα των διαφόρων χωρών. Ωστόσο, η ισχύς βρίσκεται εκεί όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ασκείται η εξουσία. Μέχρι τις αρχές του 2020, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το σύνταγμα θα τους προστάτευε κάθε στιγμή από την αυθαιρεσία μεμονωμένων ηγεμόνων και ότι οι νόμοι και τα διατάγματα θα έπρεπε πάντα να ελέγχονται με βάση το σύνταγμα. Από τον Μάρτιο του 2020, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ελήφθησαν μέτρα  που οδήγησαν σε κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πολλοί συνταγματολόγοι σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν αυτές τις πρακτικές, αλλά έτυχαν μόνο περιορισμένης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης.

Αναλογικότητα και ανοιχτός κοινωνικός διάλογος

Δεν είμαστε “κατά των μέτρων”. Είμαστε εναντίον δυσανάλογων μέτρων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτηρίζονται από υπερβολικά μονόπλευρη εκτίμηση των συνεπειών για τους διάφορους τομείς της κοινωνίας. Μια ανοιχτή συζήτηση, με σκόπιμη εξέταση όλων των πτυχών της κρίσης, μια διαβούλευση στην οποία ακούγονται οι γνώμες εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς, πρέπει να είναι η  βάση των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς όλα τα μέτρα να είναι συνταγματικά έγκυρα και να είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου που σφραγίζεται από κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Δημοκρατική υποστήριξη και δικαστικές προτεραιότητες

Θα μπορούσε κανείς να αναρρωτηθεί σε ποιο βαθμό τα τρέχοντα μέτρα υποστηρίζονται από τον πληθυσμό, όταν πρέπει να επιβληθούν μέσω πολύ υψηλών προστίμων και μαζικής αστυνόμευσης.  Αν πιστέψουμε τα βραδινά δελτία ειδήσεων, η δικαστική εξουσία μπορεί προφανώς να κάνει αυτό προτεραιότητα σε βάρος σημαντικών υποθέσεων που τώρα απορρίπτονται λόγω έλλειψης χρόνου και πόρων.

Γιατί βγαίνουμε στους δρόμους;

Όταν το μεγαλύτερο κοινοβούλιο του κόσμου δεν ακούει πλέον το λαό, ο λαός αναγκάζεται να κάνει ν’ακουν οι βουλευτές. 

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι προτιμούμε να μην διαδηλώνουμε. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά είμαστε επίσης απλοί άνθρωποι: φοβόμαστε την αστυνομία, φοβόμαστε τα πρόστιμα και με μια υγιή δόση φόβου και απέχθειας για κάθε μορφή βίας. Έχουμε επίσης πολλά να χάσουμε και θα προτιμούσαμε να μείνουμε σπίτι. Παρόλα αυτά, συνειδητοποιούμε ότι σταδιακά ολισθαίνουμε σε ένα ολοκληρωτικό κράτος που απειλεί να γίνει περισσότερο αυταρχικό και όλο και πιο καταστροφικό στην συνέχεια. Αυτή είναι μια εξέλιξη της οποίας δεν θέλουμε να είμαστε μέρος. Για να ακουστούν οι φωνές μας, δεν βλέπουμε κανέναν άλλο τρόπο από το να βγούμε στους δρόμους.

Το τίμημα της δημοκρατίας

Ανακύπτει το ερώτημα, ποιο αντίτιμο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος όπου η ελευθερία της έκφρασης εξακολουθεί να εκτιμάται. Για τους ανθρώπους στη Βόρεια Αφρική, στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης, η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν συχνά το υψηλότερο αντίτιμο: η ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοπυρπολήθηκαν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκτήσουν ακόμη και το μικρότερο κλάσμα των ελευθεριών που είχαμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε από την παιδική μας ηλικία… ενώ εμείς καθόμαστε μπροστά στις οθόνες μας και απλά παραιτούμαστε.

Ανοιχτός διάλογος

Ελπίζουμε ότι το μεγαλύτερο κοινοβούλιο στον κόσμο θα ανακτήσει την υπευθυνότητά του ακούγοντας και αντιδρώντας στην κραυγή για ελευθερία από ένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού, οπότε δεν χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους στις Δυτικές δημοκρατικές χώρες μας.

Απευθύνουμε έκκληση για μια πλήρη και ανοιχτή διαβούλευση στην οποία ακούγονται όλες οι φωνές, ειδικά οι αντίθετες. Ζητούμε να αποκατασταθεί το σύνταγμα, να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις δημοκρατίες μας. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούμε να συνεχίσουμε να πίνουμε το ποτό μας ειρηνικά και ήσυχα, αντί να ανησυχούμε για το μέλλον μας.

Μια ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση θα ήταν μια ωραία εναλλακτική λύση σε αυτές τις λυπηρές, αλλά απαραίτητες διαδηλώσεις. Για αυτό, απευθύνουμε μια θερμή έκκληση στους κυβερνήτες μας. Δεν ζητάμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, απαιτούμε απλά να συζητηθούν. Ανοίξτε τη συζήτηση και όλοι θα μείνουμε σπίτι.

Αγαπητοί άνθρωποι, πρέπει να μιλήσουμε ξανά ο ένας στον άλλο!

Τομ Μέερτ

Πρόεδρος, Ενωμένοι Ευρωπαίοι